duminică, 13 noiembrie 2016

5 carti cu povesti de dragoste care pot schimba lumea

Majoritatea persoanelor nu vor sa recunoasca ca sunt romantice. Eu ador sa citesc carti de dragoste si sa vad ce sunt capabili sa faca oamenii in numele iubirii. E incredibil cum oameni obisnuiti capata puteri incredibile in numele dragostei lor. Am pregatit mai jos o lista cu 5 carti de dragoste care sa te inspire.


1. Singuratatea numerelor prime de PAOLO GIORDANO




Povestile celor doi tineri, Alice si Mattia, eroii acestei carti, se intersecteaza din perioada adolescentei. Dupa intamplarile traumatizante care au avut loc in copilaria lor, destinele le sunt definite de capacitatea alterata a fiecaruia de a se integra intr-un circuit firesc al lumii. Constrangerea de a trai cu imperfectiunea fizica dobandita in urma unui accident la schi de catre unul si cu sentimentul de vinovatie pentru abandonul surorii retardate de catre celalalt sunt fundamentele pe care scriitorul contureaza alternativ, si apoi intersectat, dramele sufletesti ale celor doi protagonisti care duc la revolta, dorinta de a compensa defectul fizic, autoizolare si autodistrugere, amandoi reusind, in ciuda distantarii fata de lume, sa traiasca avand curajul de a face tot ce crede ca-i place, sau ce stie cel mai bine. 

Este o carte despre singuratate, experimentata profund, care, in loc sa netezeasca drumul spre iubire, prin recunoasterea sinelui in celalalt, il face aproape imposibil de finalizat. Emotionanta si provocatoare la nivelul conditiei umane, naratiunea conduce spre un final care nu are in vedere bucuria, poate prea facila, a iubirii salvatoare, ci pe cea a regasirii de sine, menita sa restabileasca echilibrul precar dintre intamplare si alegere.

2. Splendida cetate a celor o mie de sori de  KHALED HOSSEINI


In acelasi stil fermecator, inconfundabil care a facut din Vanatorii de zmeie un bestseller international, Khaled Hosseini spune in Splendida cetate a celor o mie de sori povestea unei iubiri coborate parca din vechile poeme persane, a unei prietenii care nu se da in laturi de la sacrificiul suprem si a unui oras care, in ciuda tuturor vicisitudinilor, se incapataneaza sa renasca din propria-i cenusa. In timp ce pe fundal se deruleaza evenimentele care au marcat istoria Afganistanului in ultimii treizeci de ani – ocupatia sovietica, jihadul dus impotriva ei, razboiul civil si teroarea instaurata de regimul taliban –, doua femei cat se poate de diferite descopera cat de mare este puterea dragostei si ce orori pot fi indurate in numele ei.




Erich Maria Remarque este unul dintre cei mai importanti autori de limba germana ai secolului XX. Angajamentul sau literar a stat sub semnul unei opozitii de factura luminista fata de razboi, oprimare si dictatura, precum si al luptei individului pentru o existenta in pace si libertate. Este mesajul pe care autorul a vrut sa-l transmita cititorilor din lumea intreaga cu ajutorul cartilor sale: romane captivante, bogate in actiune, piese de teatru, scenarii de film.
In anii dificili dupa primul razboi mondial, personajul principal vnde pietre funerare inr-un orasel de provincie german. Ii lipsesc banii, deoarece inflatia guverneaza tara si de aceea el canta la orga la capela unui spital. El isi intalneste dragostea vietii lui intr-un spital de nebuni.





„... Traisera destul impreuna ca sa-si dea seama ca dragostea era dragoste oricand si oriunde, dar cu atat mai intensa cu cat se apropia de moarte.“

In tinerete, Florentino Ariza si Fermina Daza traisera o pasionanta poveste de dragoste. Numai ca viata iti rezerva uneori surprize... La inceput, cand Florentino afla ca Fermina se va casatori cu un doctor bogat, simte ca viata lui s-a sfarsit. Desi isi gaseste echilibrul, bucurandu-se de succes in afaceri si nu numai... (cele 622 de relatii amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina ramane la fel de puternica. Asa ca, dupa 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despartire, Florentino isi reinnoieste declaratia de dragoste in fata femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, sansa unui nou inceput? Dragostea in vremea holerei, una dintre cele mai frumoase si mai tragice povesti de dragoste din literatura universala, a fost ecranizata in 2008, adaptarea pentru cinema a romanului fiind facuta de scenaristul Ron Harwoord, castigator al Premiului Oscar si al Globului de Aur.



Literatura lui Barnes este impresionanta gratie abilitatii cu care scriitorul evoca haosul si vulnerabilitatea din viata omului, dar ramane calm si lucid. Pare un stoic al epocii noastre.
Atunci cand ai lasat in urma cea mai mare parte din viata ta, este o placere sa-ti amintesti de trecut. Tony Webster se bucura de viata sa linistita si de amintiriile sale. Intr-o zi el primeste o scrisoare care ii strica starea de echilibru. A existat o pagina in trecutul sau pe care a vrut sa o uite, dar trecutul este neiertator si fara mila, si este timpul sa-si aminteasca aceasta pagina din viata sa.
In acest roman compact, care mocneste incet, conteaza fiecare propozitie ticluita siret, iar scenele finale te acapareaza ca un thriller al memoriei si al moralei, care detoneaza o apocalipsa personala.



Descrierea cartilor a fost preluata de pe elefant.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu